Trekking from the southernmost point of Norway to the North Cape?!

Vandring från Norges sydligaste punkt till Nordkap?!

Som vi meddelade för några dagar sedan är Renjer en officiell supporter till Gina Johansen (@ginajohansen91) och hennes partner Stig-Rune på deras Norge på langs (NPL)-turné 2019. Om du inte vet vad det exakt betyder, låt oss berätta mer om detta extraordinära äventyr som bara en handfull människor vågar prova varje år. 

"Syftet med Norge på langs är att gå från södra Norge till Nordkapp"

Norge på langs har inga helt fasta regler, utan det grundläggande målet är att korsa Norge från söder till norr eller tvärtom. Den mest kända utgångspunkten är Kap Lindesnes, Norges sydligaste punkt och en typisk och ikonisk destination är Nordkap, med sin berömda jordklot – även om det tekniskt sett inte är Norges nordligaste punkt. Hela resan är mellan 2600 - 3000 km lång, beroende på vald rutt. De flesta gör resan den på sommaren och behöver mellan 100-120 dagar. Visste du att rekordet bara är 42 dagar? Det är otroliga 60-70 km per dag i genomsnitt - allt till fots! 

"Äventyrare behandlas med respekt - lokalbefolkningen bjuder ofta in NPL-äventyrare till sina hem för mat"

På resan har du chansen att se hela spektrat av Norges skönhet - fjordar, karga kullar, imponerande bergskedjor och vilda floder. Och utöver det kommer du med största sannolikhet uppleva det norska folkets gästfrihet. Många av äventyrarna som vandrar i Norge på langs rapporterar att de ofta bjuds in i folks hem och bjuds på mat, så fort dessa personer hör om NPL-turnén. Så du kan vara säker på att både naturen och människorna kommer att skapa minnen under denna resa som du inte kommer att glömma för resten av ditt liv. 

"Resan är inte för nybörjare - du går 25 km per dag med mat, tält och andra förnödenheter"

Du bör dock vara medveten om att en viss nivå av uthållighet/uthållighet definitivt krävs för att avsluta denna vandring. Om du vill klara dig inom sommarens 120 dagar i Norge behöver du gå i snitt 25 km om dagen och förmodligen mer om du räknar in vilodagar. Det är i sig inget jätteproblem, men med tanke på att du när som helst bär mellan 20-25 kg på ryggen låter det hela plötsligt mer utmanande. Eftersom du ofta befinner dig i flera dagar i total vildmark behöver du utrustning som ett tält, en sovsäck, en madrass, en spis och mat i minst en vecka. Utöver det bör du ha 2 liter vatten med dig hela tiden. 

"Bra sätt att fly dina dagliga rutiner"

Men varför åker folk ens på den här resan och hittar motivationen? Svaret är ofta att de vill slippa sina dagliga rutiner med ett 9 till 5 jobb och en aldrig sinande cykel av väckarklockan på morgonen, pendlingen till jobbet, den dagliga stressen och alla åtaganden. Detta var till exempel fallet för Stig-Rune, Ginas partner, men också för en annan känd äventyrare - Simon Michalowicz från Tyskland. 2013 tröttnade han på sitt gamla IT-jobb och bestämde sig för att göra turnén.

Han var inte särskilt tränad på den tiden men han var fast besluten att uppfylla sin dröm och efter 140 dagar anlände han verkligen till Nordkap. Och det bästa med det: han skrev en inspirerande bok om sin resa (Amazon.de, på tyska), som beskriver alla hans upplevelser, små misslyckanden och massor av stunder av lycka och tacksamhet. Vi rekommenderar verkligen att läsa den.

"Din första resa till Norge behöver inte vara NPL direkt"

Vi hoppas att vi kunde inspirera dig att använda denna sommar för en vandringsresa, hur lång eller var du än vill. Att vara ute i naturen och glömma all vardagens stress och sorger är något vi bara kan rekommendera till alla. Det behöver dock inte vara Norge på langs direkt ;-) Om Norge på langs inte är rätt sak för dig att göra för tillfället har vi några andra förslag för Norge. Vi på Renjer har varit på olika platser i Norge som kan upptäckas enkelt och på kortare tid. Kolla in våra favoritställen i Norge. För att vara ärlig är de alla bäst upplevda när du kör upp med bil. Alternativt kan du flyga, men observera att du ofta kommer att behöva byta flygplan i Oslo

1. Lofoten

Den magnifika ögruppen Lofoten, belägen högt över polcirkeln ger unika vyer, stränder och vandringar. Det är också vår absoluta favorit i Norge.

Bilden ovan är tagen av oss från den legendariska Reinebringen-vandringen, som kan göras på mindre än 3 timmar. Du måste dock vara försiktig och vi rekommenderar att du anlitar en guide.

Lofoten har många hotell och små boenden och av dem kan vi rekommendera Sakrisøy Rorbuer och Nyvågar Rorbuhotell. Lofoten är också bra för fiske och camping - det finns många campingplatser runt öarna.

2. Utne

Utne ligger vid den pittoreska Hardangerfjorden och omges av hisnande natur. Det finns många vandringsmöjligheter runt omkring. Dessutom kan du också ta fjordfärjan för att besöka andra byar runt om i området. Bara att ta själva fjordfärjan är något att komma ihåg för hela livet.

Utne kan vara en plats att bo under några dagar själv eller ett kort stopp om du planerar att resa längre upp på den norska kusten omgiven av fjordar. Sist men inte minst har Utne ett vackert hotell som heter Utne Hotel som har tagit emot gäster sedan 1722. Även om du inte bor i Utne är det definitivt värt att kolla in.

3. Balestrand

Balestrand ligger vid den vackra Sognefjorden. Här kan du fiska överallt och vandra på de omgivande bergen. Efter en lång dag ute i naturen kan du vila ögonen vid kusten och njuta av färsk cider från den lokala cidertillverkningen Ciderhuset.

I Balestrand bör du bo på Kviknes hotell, där många kändisar och viktiga politiker har vistats under sin mer än 200 år långa historia. Många av hotellrummen har balkong med fjordutsikt, vilket gör att vakna känns som att vakna till en dröm. Hotellet har också en av de bästa restaurangerna i Balestrand som heter Kviknes Äta och dricka.

Hoppas du gillade den här artikeln! :)

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.