Next Time You Eat Meat - Choose Wisely

Nästa gång du äter kött - välj klokt

Vet du verkligen vad som finns i köttet du äter?

Under de senaste åren har det pågått en diskussion om miljöeffekterna av köttkonsumtion. Denna diskussion har dels uppstått ur den ökade kunskapen om koldioxidavtrycket av den mat vi konsumerar, men också ur det ökade intresset för den etiska sidan av massuppfödda djur. De flesta av oss är överens om att djuren bör behandlas bättre under den industriella odlingsprocessen. Det finns undantag på utsläppssidan – vissa djur släpper ut mindre växthusgaser än andra och på den etiska sidan, som ekologisk odling och vilt. Människor har ätit kött i tusentals år och det har varit en vanlig del av vår kost i de flesta delar av världen. Så varför ska du ta en stund idag och fundera över ditt köttkonsumtionsbeteende?
  1. Antibiotika och hormoner matas till boskap varje dag 

    Industriellt odlade djur utfodras med antibiotika och hormonberikat foder, vilket innebär att en del av dessa antibiotika och hormoner också stannar kvar i slutkonsumenten också när de äter sådant kött. Effekten av dessa är inte väl studerad för tillfället, men i ett samhälle där människor tar mer hand om sig själva än någonsin försummas de potentiella problemen fortfarande. Det är oroande att 80 % av den producerade antibiotikan i världen matas till djur och endast 20 % till människor (World Watch Institute, 2011).
  2. Ökad global köttkonsumtion

    Produktionen av kött har ökat mycket. Det har skett en ökning med 20 % under de senaste 10 åren och en ökning med 300 % under de senaste fyra decennierna (World Watch Institute, 2011). Dessa siffror är enorma. Denna ökade globala köttkonsumtion kommer med ökade metan- och koldioxidutsläpp eftersom det mesta av köttet som konsumeras är nötkött och fläsk.
  3. Det finns flera icke-animaliska proteinkällor

    Jag älskar kött men jag har drastiskt minskat min konsumtion under det senaste året. Jag har länge haft en uppfattning om att jag måste äta kött för att få i mig mina dagliga proteiner. Nu har jag insett att det finns olika alternativ för att få i sig proteinet, också på ett enkelt sätt. Oftast äter jag bönproteiner, men även soja ibland. Idag när jag äter kött är det ett speciellt tillfälle, vanligtvis en eller två gånger i veckan. Under dessa tillfällen försöker jag välja ekologiskt odlat eller vilt kött och då unnar jag mig verkligen.
  4. Vildkött är det mest hållbara alternativet

    En studie av forskarna vid det finska jord- och skogsbruksministeriet (2013) listar koldioxidutsläppen från olika livsmedelsprodukter inklusive kött. Renkött har 1,5 kg CO²-utsläpp för 1 kg kött jämfört med 13,2 kg/kg nötkött och 13,1 kg/kg för får eller get. Renar vandrar också fritt i naturen och livnär sig med vad naturen kan erbjuda istället för att pumpas fulla med steroider av att utfodras med GMO-foder. Därför är vi stolta över att bara erbjuda renkött i vårt nuvarande utbud, eftersom vi vill hålla planeten bra även för kommande generationer. Du kan ta en titt på själva dokumentet med de olika utsläppen (CO²) för livsmedelsprodukter, det finns i referenslistan. Det är riktigt intressant läsning!
Referenser: World Watch Institute, 2011, Global Meat Production and Consumption Continue to Rise. (http://www.worldwatch.org/global-meat-production-and-consumption-continue-rise-1) Irz, X. Kurppa, S., 2013, Variationer mellan hushållen i miljöpåverkan av livsmedelskonsumtion i Finland, MTT Discussion Papers 1. (http://ageconsearch.umn.edu/bitstream/152215/2/DP2013_1.pdf)
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.