Hiking in Lapland - What to eat on a long distance hike?

Vandring i Lappland - Vad ska man äta på en långdistansvandring?

Om några dagar är den långa väntetiden äntligen över. Jag och en kompis ska åka på en 8-dagars vandringstur i Lappland från Abisko till Kebnekaise, Sveriges högsta berg. Jag är säker på att det överlag kommer att bli en oförglömlig resa, delvis efter den legendariska "Kungsleden", som kan översättas med Kungsvägen. Men redan resan till vandringens startpunkt kommer att bli äventyrlig.

Med start från Lund kommer vi att vara i tåget i cirka 24 timmar. Många som aldrig har besökt Sverige har svårt att tro hur stort landet faktiskt är, med dubbelt så långt som Tyskland till exempel. Trots det bor bara 10 miljoner människor i Sverige och det gör landet till ett perfekt resmål för resor i den orörda naturen.

Jo, Kungsleden är faktiskt en ganska trång vandringsled, då den är lättillgänglig för alla. Vår plan är dock att avgrena huvudleden och följa mindre markerade spår in i Lapplands verkliga vildmark. Vi kommer att sova i vårt tält där vi hittar vackra lägerplatser, vilket är tillåtet av den svenska "allemansrätten". Denna traditionella lag ger alla rätt att tillträda vildmarken och slå läger, så länge som ingen skada på naturen sker.

Den mest utmanande delen på en resa som denna är att planera dina matbehov i förväg. Eftersom vi behöver bära all mat från första början är det av yttersta vikt att hålla matförråden så lätta som möjligt. Ovanpå det kräver människokroppen 3000 - 5000 kalorier per dag på en resa som denna. Så hur ska vi övervinna denna utmaning och hur kan vi undvika att bära mer än 10 kg per person av enbart mat? Svaret är torkade måltider och pulver. Därför bör det absolut inte finnas något vatten i maten du bär.

Så här kommer vår dagliga kost att se ut:

  • Frukost: Gröt eller hemgjorda flingor med torkad frukt. (400 kcal)
  • Lunch: En shake från ett av mina favoritmatmärken (förutom Renjer förstås!): HUEL - detta företag erbjuder shakes som innehåller alla ingredienser som människokroppen behöver för en balanserad näring. Kolla på dem här. (500 kcal)
  • Middag: Ett annat extremt intressant matmärke är Real Turmat från Tromsø i Norge (drytech.no). Dessa killar säljer torkade måltider som Lax-Pasta av Chili con Carne i påsar om ca. 130 g. Fyllda med vatten är de fulla och läckra måltider, särskilt efter en dag med 25 km vandring. (600 kcal)
  • Snacks: Framför allt finns förstås RENJER Jerky, som har ett av de bästa förhållandena när man jämför vikt/näringsvärden. Sammantaget ger en 30g påse med vår jerky dig cirka 130 kcal, vilket håller dig igång ytterligare en timme eller två innan du behöver en huvudmåltid. Utöver det bör du äta torkad frukt, nötter eller proteinbars. Med en handfull goda mellanmål dagligen kan du enkelt få i dig ytterligare 500 till 700 kcal.

Naturligtvis kommer dessa måltider inte att kompensera för hela mängden kalorier som används under dagarna, men på en långdistansvandring, där varje gram mindre i ryggsäcken kan göra en enorm skillnad, är det viktigt att hitta rätt balans samtidigt som kroppen tillräckligt med mat för att upprätthålla energinivåerna under varje vandring.

Jag hoppas att den här lilla guiden hjälper dig lite att förbereda dig för din nästa längre utomhusresa.

Bra resa!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.